Det bästa som ”hänt” mig + veganism tankar…

Vissa saker som händer i livet är slump och andra saker är mera ett resultat av enskilda beslut.  När jag spontant skrev ned en lista på det bästa och värdefullaste jag kom på vart det fyra enkla punkter.

Listan är döpt till ”Det bästa som ”hänt” mig under 28år”

– Att jag började styrketräna på min pappas jobb i deras källare för 13år sedan.

–  Mötet med min tjej/fru/partner för 9 år sedan.

–  Att vi valde att skaffa barn för 3 år sedan

– ” Beslutet” jag tog att leva enligt mina värderingar, dvs som Vegan för snart 1 år sedan. (Kände inte att jag hade något val egentligen så var inte lika mycket ett beslut som ett naturlig svar på insikten att man kanske borde leva enligt ens värderingar, vad annars har ens värderingar för värde om man inte omsätter dom i praktiken )

( obs jag älskar även listor och att skriva ned saker  🙂 )

Peace-Love-Recycle-Women-s-T-Shirts

Tankar kring när jag blev vegan

Om någon frågar varför jag blev vegan eller snarare vad som fick mig att börja tänka kan jag svara något i stil med : Miljöproblemen kopplade till konsumtionen av kött och andra animaliska produkter och hela den industrins påverkan på klimatet, haven och regnskogen etc, som sedan kompletterades med det etiska dilemmat att äta andra kännande varelser, och tillslut vilka värderingar och traditioner jag vill föra vidare till mina barn och vilka jag kan rättfärdiga när han börjar ställa frågor 🙂 . När jag i veckan såg en liten mini film om veganism ( länken kommer nedan) började jag tänka på hur mina tankegångar egentligen varit åren innan jag blev vegan och kom då till en liten ny insikt.   De ”miljöetiska” och ”djurrättsetiska” anledningarna till veganism är väldigt tätt lindande tillsammans i alla i fall när jag ser till mina värderingar. Visserligen är det sant att det var själva miljöaspekten som startade tankebanorna mot den etiska ståndpunkt jag nu har. Men om jag tänker ett steg till… varför gillade jag inte att regnskog skövlades? Varför gillade jag inte att att ökade CO2 utsläppe bidrar till försurning av hav och blekning av korallrev? Jo för att det bor djur där 🙂 det VAR och ÄR grundtanken. Jag ville inte bevara korallreven /regnskogen för att jag själv ska kunna besöka dom. Utan för att ekosystemen och djuren som är en del av det har ett värde som inte kan prissättas. Under första terminen på högskolan hade vi en kurs som behandlade etik och lite olika etiska ståndpunkter som finns och vad de innebär. När vi gjorde lite enkla frågeövningar och läste på märke jag ganska snabbt att min värderingar låg i linje med biocentrismen och ekocentrismen. Men då normen att äta kött/ mejeriprodukter  är så stark och min (människans) förmåga att ”compartmentalize”  lyckades jag på något sätt rättfärdiga konsumptionen av djur för mig själv genom att och mera ekologiskt etc vilket jag i dagsläget finner ganska absurt 😛 Nu vart det lite ordbajs men det var spontana tankar som kom upp så skriver som det kommer 🙂

Vegan video. Sammanfattar en hel del saker jag lärde mig på högskolan. Inga äckliga slakt bilder. Utan bara fakta o logiskt tänkande och medkänsla. Ta en titt !

 

Peace  !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *