Första inlägget ! En presentation ! Vad e detta för blogg och vem e jag som skriver?

Vad e detta för blogg och vem är jag ?

Namn : Björn
Ålder: 27år
Längd: 184cm
Vikt: Varierande 🙂 ( men snittvikten senaste 10åren har varit 85kg)
Familj:  Min livskamrat Madde och sonen Edwin.
Bor:  Stockholm

Hur kom det sig att jag startade bloggen?

Ganska direkt efter jag bestämde mig för att sluta äta animaliska produkter började jag googlade runt för att hitta någon som var vegan och tränade inför tävling. Jag märkte ganska snabbt att utbudet inte var så stort på just bloggar om veganer som tränar och speciellt kanske tränar för att  så småningom tävla i just någon form av kroppsbyggning.  Så jag bestämde mig för att starta en själv helt enkelt.

Varför blogga ?  

Syftet med bloggen är att dokumentera min personliga utveckling och resan mot mina mål.   Samt att visa att det inte är några problem att undvika djurprodukter och samtidigt hålla på med denna sport, som generellt är starkt sammankopplad med konsumtion av kött, ägg och mejeri produkter.

Vad ska den handla om ? 

Till en början kommer den handla om resan mot att tävla i CBB ( Classic Body Building). Först och främst på någon nybörjartävling under 2015. Antingen Alströmer och/eller Tammerpokalen.  Så till största del kommer den handla om träning och mat/kost hälsa.  Läser och lyssnar på en hel del artiklar och  forskning inom dessa områden vilket troligtvis kommer synas på inläggen då jag  kommer länka till sådant som jag finner intressant eller inspirerande.  Även aktuella saker inom veganismen med koppling till kost och träning kommer givetvis att vara något som jag gärna gör inlägg om.

Varken träning eller veganismen är för mig  grundad i några hälsoskäl överhuvudtaget.  Hälsoaspekten ser jag lite som grädde på moset.  Även om jag är intresserad av hälsa i alla dess former, skulle jag inte sluta träna eller vara vegan om det mot förmodan visade sig vara sämre för hälsan.  Kortfattat :
Vegan = Etiska skäl
Träning = För att det är kul och jag mår bra av det.  ( sen att jag tycker det är jävligt coolt att trotsa gravitationen och få så tunga vikter som möjligt att röra på sig är väl också en del i det 🙂 )

 Varför blev jag vegan  ?

Startskottet var nog att jag började studera Miljö och Utveckling  programmet på Södertörns Högskola i södra Stockholm. Där fick man det klart för sig ganska snabbt att det här med att föda upp djur för att äta inte är så jävla smart.  Skar ned på nötkött under den tiden och började äta mera vegetariskt än tidigare. När jag senare gjorde en nysatsning i träningen började jag äta betydligt mera av allt och tryckte in fingrarna ännu längre in i öronen. Helt orelaterat till djur eller miljöfrågan började jag lyssna på föreläsningar från bla Oxford som handlade om etik, moral och logisk tänkande.  Det tog bara några lektioner innan man kände sig som en ordentlig hycklare, då mina handlingar inte överensstämde med min syn på etik o moral, vilket iofs hade varit en genomgående känsla genom miljö utbildningen.  Men kött/mejeri normen har ett ganska starkt grepp om vår befolkning och inte minst mig. I samband denna insikt, som för övrigt kan jämföras med när jag för första gången satte på mig glasögon i 8an, kändes det som att någon äntligen rättat tills skärpan och jag kunde nu se min omgivning. Jag slutade då äta ko, fågel och gris men fortsatte äta fisk och mejeriprodukter. I samband med den omställningen lyssnade jag igenom ett antal ljudböcker bla dessa :

Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows av Melanie Joy

Eating Animals av Jonathan Foer

The World Peace Diet av Dr Will Tuttle ( Flum varning men väldigt bra J )

Animal Wise: The Thoughts and Emotions of Our Fellow Creatures  av Virginia Morell

Sen var det kört 😛 ca 1 månad efter att jag slutade äta äta ko, fågel  och gris slutade jag även med fisk, mejeriprodukter, honung, bivax, gelatin osv.   Min tidigare ”höga” konsumtion av mjölk byttes ut mot mandel, havre och rismjölk.  Min förhållandevis höga konsumtion av vassle och kassein proteinpulver bytes ut mot soja och ärtprotein och mera EAA/BCAA.  Äggen byttes ut mot nötter. Köttet mot linser, bönor, kikärtor, mera grönsaker, tofu och andra köttalternativ.  Så på den vägen e det.

Träningsbakgrund mm

Började träna på gym vid 15års ålder. Blev snabbt ganska seriös. Innan det hade jag mest cyklat som träning olika korpen lopp och korpen triathlon.  Min vikt innan jag  började träna låg  på 68kg ( även då 184cm lång)   Gick upp ca 12-15kg första träningsåret. Fokuset låg första åren på få set, låga reps och främst basövningar.   Fick en axelskada i gymnasiet vilket krävde rehab 6 månader, gick ned en del i vikt då. Gick upp igen.  Började lumpen, gick ned i vikt igen. Svårt att hålla kcal uppe trots att jag var kock :),  Efter lumpen gick jag upp igen.  Min generella vikt pendlade mellan 78 och ca 85kg.  2009 fick jag diagnostiserat diskbråck ( inte pga gymmet) vilket krävde en del rehab och tappade vikt igen.  Kort därefter fick jag panikångestsyndrom vilket gjorde att jag tappade vikt igen.  Löste det tillslut med KBT och piller. Ur panikångesten kom även en depression som jag fortfarande i skrivande stund ( 2014) jobbar med, håller faktiskt på att trappa ned med tabletterna vilket är skönt :).  I början på år 2013 tog jag tag ordentligt i träningen och kosten. Började överäta och gick ganska snabbt upp i vikt. Landade under vintern 2013 på 100kg wohoo!  vilket hade varit en stående mål. Utbildning då …Gick mediaprogrammet i gymnasiet med inriktning film. Gick en gyminstruktörsutbildning efter lumpen, Pluggat till miljövetare.

Vid tävling under sommaren 2015 kommer det vara ett år sedan jag slutade konsumera animaliska produkter.  Hela proceduren med tävlingen kommer bli en rejäl utmaning. Inte bara med kost osv utan själva grejen att ställa sig på en scen i små kalsonger och spänna mig i strålkastarljus är inte så lockade egentligen . Men om man bara gör saker som är enkla och bekväma kommer man ingenstans 🙂

Jag är som sagt ganska ny i ”vegansvängen”  samt i ”träning för tävlings svängen”. Så du som läser kommer få följa mig på min resa när jag får dessa världar att gå ihop och rör mig mot mina mål.

Ett långt första inlägg 🙂  Om någon undrar något eller har någon feedback på vad som helst. Bara använda er av kontaktfliken eller kommentera och skicka ett halloj ! Bloggens utseende kommer ändras med tiden. Är inte så skillad på hemsidor än.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *