Sätta mål och leva i nuet

Dynamiken mellan att sätta mål och leva i nuet är något jag funderat mycket över genom åren.  De flesta som tränar har ett eller ibland flera uppsatta mål. Målen kan vara konkreta som ex.  en vikt man vill lyfta eller jag vill gå ned eller upp si och så många kilon.  Målen kan även vara mera diffusa som jag vill må bättre, förbygga skador mm.  När man talar om mål talar man om att någonting i framtiden.  Att vara fullt fokuserad på ett mål i framtiden och samtidigt leva i nuet kan låta som det skulle vara problematisk, men det behöver det inte vara.

Eventuella problem med målsättningar – att enbart fokusera på slutmålet/resultatet 

Jag tänker mig att det kan vara en av anledningarna till folk som tränar eller dietar till slut slutar och resultaten försvinner och man återgår till startläget.  Om man når målet och  all uppmärksamhet riktats mot målet finns det en ordentligt risk att man tänker:  japp nu e jag klar NAJS! och man kanske slutar med det som gjorde att man faktiskt nådde fram. Kanske för att vägen dit var onödigt jobbig eller att man inte planerat för tiden efter målet.    Om målet är att gå ned 10kg och vägen dit är jättejobbig hela tiden och nästan olidlig. När du väl nått målet hur stor chans e det att de 10 kilona håller sig borta? Alla har vi längtat efter något riktigt mycket. Kanske var det körkort ? kanske var det det nya huset?  kanske den nya bilen ? ny tatuering ?  Och hur länge vart du uppfylld av lyckoruset när saken ( målet) äntligen blev din ? Inte speciellt länge va ?  inte enligt min erfarenhet. Samma sak är det med träningsmål när man nått ett mål man jobbat länge för  är man kanske stolt sen tänker man…Vad nu? och attackerar nästa mål.
Jag tror det e viktigt att hitta glädje i alla småsteg på vägen mot målet. Det måste fungera i längden och i vardagen. Risken om målet är det enda man ser eller eventuellt blir glad över, så missar man hela vägen dit. Dvs man missar livet.. man missar nuet.

puh

 

Ett scenario som de flesta känner igen:
Du är på jobbet.  Det är onsdag . Du står i fika rummet. Du hör en röst:  Japp då har snart halva veckan gått då ….SKÖNT…snart helg igen.

Det första jag tänker då är jävlar vad tråkiga vardagar du måste ha med den inställningen. Jag älskar mina vardagar 🙂 Att ständigt se framåt,  imorgon blir bättre…. nu har halva veckan gått snart helg…. när jag studerat klart då börjar livet…när jag får en annat jobb blir allt bra… när jag flyttar till den nya lägenheten då blir livet perfekt …när vi köpt den nya tven …osv osv  Problemet är att det alltid kommer en ny vecka med vardagar, att det alltid finns andra lägenheter som är större med bättre planering etc att jaga mot. Folk skyndar genom skolan för komma ut i arbetslivet och leva på riktigt, sen skyndar man genom alla vardagar för helgen, skyndar igenom vintern mot sommaren, skyndar igenom åren mot pensionen för då får man äntligen fritid att göra saker. Jag tror verkligen på att leva i nuet. Inte ”flum flum” leva i nuet utan på riktigt leva i nuet. När du leker med ditt barn eller tränar på gymmet eller vad du än sysslar med. Se till att du ger det din fulla uppmärksamhet och inte tankevandrar till saker som ska göras senare eller saker du borde gjort eller vem som ska åka ut ur biggest loser på fredag.  En sak som gymmandet gör för mig är att tvinga in mig i nuet.  Jag har cyklat en hel del och joggat i mitt liv, men det är inte riktigt samma sak för mig, det ger inte samma effekt.  När jag cyklade eller sprang var det visserligen skönt men man kunde tänka på annat än det man höll på med. Men när det ligger en riktigt tung vikt på stången kan jag inte tänka på annat för då kommer den inte upp eller jag kanske skadar mig.  Jag tror det är en av anledningarna till att jag alltid älskat att träna just på gymmet.  Om någon kommer fram till mig efter jag gymmat och frågar hur länge tränade du?  Jag har ingen uppfattning om jag varit där 40min eller 1.5 timme.  Jag tappar tidsuppfattningen det är en bra indikation på att man är i nuet.

Lyckoforskning pekar starkt på att det är mindre viktigt vad du gör utan snarare är viktigt vad du tänker på när du gör det som avgör hur glad/lycklig du är i din vardag.
Jag älskar mål, målsättningar, delmål osv 🙂 Planera och sätta mål i all ära men att leva i nuet och inte i en hypotetiskt verklighet ( som alla tankar  om framtiden är. ) under livets ALLA dagar är nog viktigt för att din resa vilken den än är ska bli så lycklig som möjligt även om du inte skulle nå dina uppsatta mål.

It is not uncommon for people to spend their whole life waiting to start living.
-Eckhart Tolle

 

Peace!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *