Att sluta äta djur och börja bygga muskler….

Okej fine! majoriteten av mina muskler byggdes när jag inte var vegan 🙂 Har ju gått lite över 1 år utan att äta animalier. Så kan inte ge den vegetabiliska kosten cred för alla mina muskler direkt. Men har senaste året endå gjort riktigt bra förbättringar!
Att jag har gjort riktigt najsa gains sen jag blev vegan har nog dock mera med att göra att jag i satsningen mot att tävla inom denna sport höjde ambitionsnivån ett steg till snarare än att jag ”bara” äter växter nu. Började även såklart i samband med satsningen att ha ännu större kontroll, eftertanke och planering i vad, när och hur mycket jag stoppade i mig samt hur min träningsupplägg verkligen såg ut.

Men tänkte lista lite för o nackdelar med djurfri kost ur mitt perspektiv, som JAG märkt av under tiden jag varit vegan. Blir ingen punktlista utan snarare lite spretiga tankar i följd haha

pros

Myter om att man måste kombinera livsmedel vid varje måltid och att det skulle vara krångligt etc är överdriven vad jag förstått. Så länge man äter någorlunda varierat och tillräckligt med kalorier så är det inget man behöver tänka på. Det är då om vi snackar enbart hälsa. Om man däremot vill bygga maximalt med muskler har jag gjort bedömningen att man behöver ett litet högre proteinintag när det enbart kommer från vegetabiliska källor med anledningen av att de finns lite färre av vissa aminosyror som är gynnsamma. Så att äta lite mera protein som vegan är nog inte en dum idé om mycket muskler är ens huvudmål. Jag tänker inte alls på att kombinera olika livsmedel för att uppnå någon slags super aminosyroprofil. Sen kör jag visserligen med EAA/BCAA och proteinpulver dagligen så tänker att det löser sig själv.

Den enda kosttillskottet jag kör med nu som jag inte körde med innan jag vart vegan är b12. Och det skulle jag säkert kunna skippa egentligen också då jag dricker en hel del berikad växtmjölk.

Äter mera grönsaker/frukt nu än innan har bara blivit så. Så istälket för kött med växter på sidan. Så blir det växter med växter på sidan 🙂 Mina ”häslovärden” var bra innan jag vart vegan. Men skulle gissa att de är ännu bättre nu, känns i alla fall bättre!

Inte lika mycket matkoma av någon anledning trots att jag kan äta samma mängdkalorier vid en sittning? Vet inte riktigt varför….men skönt e det i alla fall 🙂

cats-food-coma-6

Energi nivåerna då? Ingen skillnad varken till det bättre eller sämre vad jag märkt av.

stamina_increase403

Äta ute ? Svårare är det att äta ute helt klart. Men inte super svårt. De flesta ställen har något dom kan slänga ihop enligt min erfarenhet.  Sen äter jag visserligen sällan ute, men om jag skulle göra det skulle jag använda appen ” Happy Cow” som listar vegan restauranger och vanliga restauranger med veganska alternativ.   Så problem solved !

Magen då ? Jag måste ju vara mera gasig nu när jag äter mycket mera bönor, linser,  kål osv? eller?   Var galet bubblig i magen i början men sen tror jag magen anpassade sig och den vart ganska snabbt som vanligt igen.  Nu kanske det är lite mera ”fyrverkerier” än när jag använde djurprodukter men det är marginellt i så fall.

En sak jag tänkte på bara härom veckan är att majoriteten av ens livsmedel är torrvaror alternativt fryst, inte massa färska djurdelar i kylen som blir dåliga eller djursekret som bara håller några dagar i kylen. Havre produkter /bönor /linser /soja etc håller väldigt länge om det är oöppnat ! en stor tummen upp för att det är lättare att storhandla.  building-a-vegan-grocery-list

Men det hade helt klart varit skönt att bara surfa på fitnessvågen som går igenom Sverige nu och bara glida  runt o äta kvarg, torsk och äggvitor. Det är bra sammansatta proteiner i de livsmedela det är det nog ingen som ifrågasätter. De har flera av de essisiella aminosyrorna speciellt de grenade (BCAA) . Men när man väl insett att det som krävs för att de produkterna ska bli till och hamna på hyllan i mataffären är ett oerhört lidande av andra kännande individer. Ja då blir de inte lika aptitliga för varken magen eller samvetet hur ekologiska, närodlade, naturbetande ”produkterna” än är.

”Get RIPPED and GAIN MUSCLE FASTER with a VEGAN lifestyle. ”

 

Skulle inte tro det 🙂 Hur mycket jag än vill kunna marknadsföra en enbart vegetabilisk kost som bättre för att bygga muskler så skulle jag ljuga om jag sa att det var min uppfattning.   Jag tror inte det nödvändigtvis är sämre än en kost som innehåller animalier, men att säga att det är BÄTTRE för att just bygga muskler tror jag ger en skev bild av verkligheten.  Men som tidigare nämnt i andra inlägg äter jag inte djurfritt /veganskt för att jag tror det är en bättre kost att bygga muskler på utan av etiska skäl.

Lite ordbajs i detta inlägg men det var lite tankar som rört sig i huvudet på mig under en tid,  jag blir ganska trött på artiklar och inlägg som utmålar en vegansk diet som dålig , samt negativa uttalanden om vegankost från annars smarta människor , men lika trött om inte mera blir jag på folk ( veganer) som då går till motattack. Och då går bakut åt andra hållet och får det att framstå som att det är världens mirakelkosthållning.”Bara du slutar äta djur så slipper du alla hälsoproblem,  tappar fett och bygger muskler” sen någon fin före och efterbild på det så är det klart :),  nah jag tror man ska vara lite mera kritisk och nyanserad än så.  Sen tror jag även att det är de etiska argumenten man ska fokusera på om man nu vill puffa för veganism. De flesta gillar djur och vill inte se djur lida. Då borde inte steget vara så långt till att man inte heller vill bidra till lidandet. Men att säga att bacon är ohälsosamt är som att säga att röka eller dricka alkohol inte är bra för hälsan…det skiter de flesta i så länge det är gott. Jag tänker att man kan ju alltid försöka inspirera och visa på att det går hur bra som helst att träna och bygga muskler endå.  För de personer som är ” on the fence”, (de som kanske gillar djur och tycker det är fel att de ska lida, men som inte är helt bekväma med att släppa gamla kött vanor)  tror jag att veganträningsbilder och texter kan vara verkligen hjälpsamma för att putta dom över på rätt sida av staketet så att säga …OBS så länge dom visar upp en rättvis bild av verkligheten.

Peace!

 

En reaktion på “Att sluta äta djur och börja bygga muskler….”

  1. Hej, Björn! Kul att hitta en likasinnad. 🙂 Jag märker verkligen av en trend av mer veganism inom träningsvärlden, även om den laggar lite väl mycket.

    Blir dina träningskompisar också förvånade att du är vegan när det kommer upp?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *