Hur och varför jag blev vegan

Vet inte om jag gjort något inlägg på hur det kom sig att jag slutade äta djur… hur kan det egentligen komma sig att en bacon/ägg älskande mjölknarkoman får för sig att bli vegan?

Om jag nu i efterhand tänker tillbaka till när jag första gången reflekterade över ätandet av djur så tror jag det var när jag läste om och såg några bilder på valjakt/delfinslakt. Jag tänkte hur kan dom göra så!? Man kan ju inte döda o äta valar och delfiner? Eller?  Sen tänkte jag att vi i detta land äter andra djur som också dödas enbart för att vi vill äta dom. Vad är egentligen skillnaden? Enda skillnaden jag kom på var att man hade en annan emotionel koppling till valar och delfiner än grisar och kor. Man hade ju vuxit upp med Rädda Willy och Flipper på Tven. Så när någon efter det tog upp att det var hemskt att de dödar defliner, hundar osv , påpekade jag att de själva bidrar till dödandet av andra djur. Inte för att jag själv hade slutade äta kött dock  ;( Utan bara för att synliggöra det ologiska i uttalandet.

BE-IXGKCYAE0Vlc

Har även så långt jag kan minnas tyckt det varit osmakligt med päls, samtidigt som jag själv sprang runt med djurhud som skärp aka läder , Har även så långt jag kan minnas varit emot jakt både för nöje och för mat.  Jag motivera det då med att om man skjuter ett djur i det vilda kan man omöjligt veta om djuret har ungar som nu kommer dö för att hen skjutit mamman, vilket kändes onödigt när det går att gå till mataffären och köpa kött. Men fiske tyckte jag fortfarande var helt okej endå ( haha dubbelmoral delux). Intressant nu i efterhand hur man ens kan hålla sådana motstridiga ståndpunkter… hjärnan är förunderlig 🙂

1707fabfc928024e1e5a27e90fe869a6

Det riktiga startskottet på resan mot veganismen måste nog ändå varit att jag började studera Miljö och Utveckling  programmet på Södertörns Högskola i södra Stockholm. Där fick man det klart för sig ganska snabbt att det här med att föda upp djur för att äta inte är så jävla smart.  Det var några veganer och en hel del vegetarianer i min klass, men det var inget jag reflekterade över speciellt mycket just då. Jag tänkte bara : vad bra att dom är veganer det är ett bra ställningstagande. Jag kom aldrig med några motargument vid de få diskussioner som rörde ämnet heller då jag redan då egentligen inte tyckte det fanns några vettiga motargument. Det tog nått år efter utbildningen innan omställningen skedde, konstigt hur hjärnan fungerar ibland… hur som helst skar jag ned på nötkött under studietiden och började äta mera vegetariskt än tidigare men åt fortfarande mycket annat kött och hade mycket  mejeriprodukter kvar i kosten . När jag senare gjorde en nysatsning i träningen började jag äta betydligt mera av allt och tryckte in fingrarna ännu längre in i öronen.Cognitive-dissonance-300x282

Sen kom vändningen ! helt orelaterat till djurrätts eller miljöfrågan började jag lyssna på föreläsningar från bla Oxford som handlade om etik, moral och logisk tänkande.  Det tog bara några lektioner innan man kände sig som en ordentlig hycklare, då mina handlingar inte överensstämde med min syn på etik o moral, vilket iofs hade varit en genomgående känsla genom miljö utbildningen.  Men kött/mejeri normen har ett ganska starkt grepp om vår befolkning och inte minst om mig. I samband denna insikt, som för övrigt kan jämföras med när jag för första gången satte på mig glasögon i 8an, kändes det som att någon äntligen rättat tills skärpan och jag kunde nu se min omgivning. Jag slutade då äta ko, fågel och gris men fortsatte äta fisk och mejeriprodukter konstigt nog :/ (men det gick över snabbt 🙂
I samband med den omställningen lyssnade jag igenom ett antal ljudböcker bla dessa :

Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows av Melanie Joy

Eating Animals av Jonathan Foer

The World Peace Diet av Dr Will Tuttle ( Flum varning men väldigt bra 🙂 )

Animal Wise: The Thoughts and Emotions of Our Fellow Creatures  av Virginia Morell

Sen var det kört 😛 Jag hade nu grävt mig själv en sådan djup grop att jag omöjligen kunde fortsätta äta djur. Jag hade iofs redan blivit vegan när jag läste böckerna. Men de slog verkligen fast att det var det helt naturliga valet för mig. Den första boken jag läste i detta ämne var Melanie Joys bok den var som ett riktigt slag i ansiktet på mitt gamla jag 🙂 och jag tyckte det var skönt stt jag redan tagit beslutet när jag läste den måste jag säga.  Man kan säga att miljöaspekterna drog mig sakta fram mot stupet där etik och djurrättsfrågorna puttade ut mig över kanten,  Cirka en månad efter att jag slutade äta äta ko, fågel  och gris slutade jag även med fisk, mejeriprodukter, honung, bivax, gelatin osv.   Min tidigare ”höga” konsumtion av mjölk byttes ut mot mandel, havre och rismjölk.  Min förhållandevis höga konsumtion av vassle och kassein proteinpulver bytes ut mot soja och ärtprotein och mera EAA/BCAA.  Äggen byttes ut mot nötter. Köttet mot linser, bönor, kikärtor, mera grönsaker, tofu och andra vegetabiliska alternativ.

Så på den vägen är det, och jag kommer aldrig titta tebax 🙂

Peace!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *